Etik Kuralları

1. Psikolojik danışma danışanın gönüllüğü ile mümkündür. Dolayısıyla öğrencinin merkezde sunulan hizmetten faydalanabilmesi için istekli olması gerekir.
2. Uzman psikolog/psikolojik danışman gerekçelendirmek şartıyla kişisel ya da mesleki yetersizliği yönünden danışana yardımcı olamayacağını ya da olamadığını anladığında terapötik ilişkiyi bitirir. Bu hallerde uzman psikolog/psikolojik danışman, danışanı uygun bir uzmana yönlendirir. 
3. Psikolojik danışma ilişkisinde gizlilik esastır. Her türlü bilgi gizli tutulur. Uzman psikolog/psikolojik danışman, görüşme gizliliğini KVKK hükümlerine göre gözetir. 
4. Danışanın kendisine veya bir başkasına yönelik kanıtlanabilir gözlem veya değerlendirme neticesinde tehlikeli olabileceğine kanaat getirilmişse uzman psikolog/psikolojik danışman söz konusu riski önleyebilmek için tedbir alır veya ilgili birimlere bu durumu bildirir.
5. Danışana ait ilgili tüm kayıtlar ( görüşme notları, ses kayıtları ve diğer türlü dokümanlar) danışanın izni olmadan başkalarına açıklanmaz. Ancak, ilgili mahkeme kararı ile söz konusu dokümanlar talep eden mahkemeye verilebilir.
6. Danışan görüşmelerinden elde edilen veriler eğitim veya araştırma amacıyla kullanılacağı zaman, ilgili danışanın kimliği gizli tutulur.
7. Uzman psikolog/psikolojik danışman danışana, terapötik ilişki başlamadan önce amaçlar, hedefler, teknikler, danışma sürecinin kuralları ve sınırlılıkları hakkında bilgi verir. Aydınlatılmış onam formunu imzalatır.
8. Uzman psikolog/psikolojik danışman, danışanlarıyla ilgili başka bir meslektaşı ile süpervizyon çerçevesi için fikir alış verişi yapabilir.
9. Uzman psikolog/psikolojik danışman, terapötik ilişki öncesinde danışanla her ne surette olursa olsun kendisinin objektif olmasını engelleyecek ilişkisi söz konusu olduğunda danışma ilişkisine giremez, bu durumda başka bir danışmana gönderir. 
 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 06/12/2023 - 13:37